Odznotraj navzven

Projekt Odznotraj navzven je zasnovala Nika Ferš, ki jo mnogi poznate kot nagrajeno in cenjeno oblikovalko mlajše generacije. Zame pa predstavlja predvsem eno tistih slovenskih ustvarjalk, pri katerih se navdihujem in sem hvaležna, ko se lahko učim od nje.
Letos poleti me je povabila k zame nevsakdanjemu projektu priprave nove linije izdelkov s področja uporabne umetnosti. Svoji znamki Quotelife, ki združuje odlično oblikovanje in besedo, je želela dodati jezik nekoga drugega, novega.
Zato je začela brskati za pesnicami in pesniki mlajše generacije in ugotovila, da zbirka Drseči svet, ki se je je posebej dotaknila, prihaja izpod peresa osebe, od katere jo pravzaprav ločuje ena sama stena. Z Niko sva namreč že več let uporabnici odprte pisarne v Vetrinjskem dvoru.
Tako sva se lotili snovanja. Iskanja sporočil, besed, za katere se nama je zdelo, da bi jih še kdo z veseljem vnesel v svoje domovanje, pisarno in da bi že samo s to prisotnostjo delovale na njihove ogledovalce na lep, pozitiven, globok način. Ko sva dodelali slovenske različice, pa sva se dela na angleških lotila še z mojim najljubšim prevajalcem Boštjanom Kmetcem.
Nika je nato izbranim verzom dodala barve, tipografije, vonje, okuse. In ker nisva želeli hiteti, sva letos dokončali serijo sveč in čokolad, kmalu pa bova lahko pokazali še mila in majice.
Vsi izdelki so trajnostni in okolju prijazni. Papir, s katerim so oviti, ima certifikat FSC, kar pomeni, da je bil proizveden na odgovoren način iz trajnostno vzdrževanih gozdov. Barve, s katerimi so potiskani, so okolju prijazne. Posodico, v katero so ulite sveče, je možno reciklirati. Sveče in čokolade so narejene iz samih naravnih materialov.
Poleg vsega pa sem ponosna, da je ta projekt tudi dobrodelne narave: del prihodkov iz prodaje vsakega izdelka (!) bo namenjen zavodu za poetizacijo sveta Dve luni. Ta bo sredstva namenil podpori slovenskih umetnic in umetnikov in njihovega ustvarjalnega dela.
Zato vas vabim, da letos izberete darilo za svoje najbližje, prijatelje, sodelavce, poslovne partnerje ali zase prav iz tega projekta.