Nina Medved je zaobljubljena negi besede in svetlobe. Zrasla je iz študija primerjalne književnosti in francoščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Živi in deluje iz Maribora, širše.
Kot zmagovalka Festivala mlade literature Urška (2019) je za nagrado prejela izdajo pesniškega prvenca Drseči svet (JSKD, 2020). Zbirka je bila nominirana za najboljši knjižni prvenec Slovenskega knjižnega sejma (2021) in izbrana v program Festivala Pranger. Naslednje leto je izšla istoimenska zvočna knjiga v umetničini interpretaciji pesmi, v letu 2023 pa nemški prevod Gleitende Welt pri Založbi Drava, zanj je poskrbel Boštjan Dvořák. Njena poezija domuje tudi v literarnih revijah, kot so Literatura, Dialogi, Poetikon in nekaterih drugih jezikih: nemškem, grškem, češkem, angleškem, francoskem.
Obenem soustvarja številne literarne dejavnosti v Mariboru, po Sloveniji in Franciji: Slovenske dneve knjige v Mariboru, Prevodni Pranger, Mednarodni prevajalski seminar slovenske književnosti, Sejem otroške in mladinske poezije v Tinqueuxu. Prevaja predvsem iz francoščine: Makine, Teulé, Goffette, Soletti, Gellé, Forte, Lécroart, Tholomé, Gogos, Prendjova. Opogumlja mlade literarne glasove, predvsem v sklopu delavnice na mariborski II. gimnaziji.
S fotografijo ustvarja samostojne fotografske projekte (I take France takes me in Negativni prostor), opremlja pesniške knjige, portretira umetnike, pokriva festivale. Sodelovala je v več selekcioniranih skupinskih razstavah: v galeriji Centra za ustvarjalno otroštvo Tinqueux, v galeriji DLUM, Cirkulaciji2, Fotografskem muzeju Maribor, na Jakopičevem sprehajališču v Ljubljani.
Je ustanoviteljica in umetniška vodja Dveh lun, zavoda za poetizacijo sveta.
Za »eksistencialno globino in renesančno širino« je bila nedavno nagrajena z listino Pont za perspektivne književne ustvarjalce (2021).

Intervjuji

Nočni obisk
Program Prvi, 18. februar 2021

Pesnica v oblikovanju prostora, ki presega boj z drsenjem sveta
Lara Paukovič, Portret, Mladina, 5. februar 2021

Dober večer: Nina Medved
Dr. Zoran Medved, Dober večer, Televizija Maribor, 14. december 2020

“Beremo vse več, a besedila vse slabše kvalitete, manj korenitega pomena za naša življenja”
Petra Zemljič, Večer, 25. november 2020

Gabriela Babnik, Intervju z Nino Medved, revija Mentor, oktober 2020

Od nekdaj mi je bilo jasno, da bi rada pisala poezijo
Ana Lah, Maribor24.si, 14. junij 2020

Uršljanka, ki se sprehaja po nevsakdanjih svetovih
Sara Špelec, portal Primus, splet, 8. marec 2020


Odsevi

Fotografije lahko uporabite v namene promocije le ob pripisu avtorstva in brez večjih posegov v avtorsko delo fotografov.

Večje resolucije so na voljo tukaj.