Nasvidenje, gospa Hiša

Poleti 2022 sem preživela tri tedne v Jurovskem dolu na povabilo pisateljice in kmetice Nataše Kramberger, kjer s partnerjem Danielejem Crocijem pod okriljem društva Zelena centrala izvajata navdihujoče trajnostne, kmetijske in mladinske projekte.

Projekt Naprej k zemlji, ki ga je Zelena centrala izvedla skupaj z revijo Outsider, italijansko organizacijo Terraepaglia in avstrijskim Retzhofom, se je osredotočal na načrtovano in postopno razgradnjo 200 let stare cimprače, hiše iz zemlje in lesa, ki bi se sicer sesedla sama zaradi dolgotrajne neuporabe.

Udeleženci projekta, mladi arhitekti in gradbeniki, so se skozi obratni proces rušenja, raz-gradnje, odvzemanja materialov, slojev in nazadnje celotnih nadstropij hiše učili o naravni gradnji z zemljo, ki se vzpostavlja kot realna alternativa sodobnim pristopom k strojni gradnji iz umetnih materialov.

Sama sem v vlogi dokumentarne fotografinje poskušala zajeti vse delovne korake razgradnje hiše, pa tudi atmosfero, učni proces in osebnostni razvoj udeležencev, ki je bil očiten že na prvi pogled. Mladi, ki so skoraj tri tedne živeli in delali skupaj, v zahtevnih vremenskih pogojih, nekateri med njimi pa so se sploh prvič v življenju preizkusili v rabi orodja in tovrstnem delu, so brez vsakega dvoma doživeli življenjsko izkušnjo, ki jih je preobrazila v poklicnem, pa tudi intimnem smislu.

Naš delovno-ustvarjalno-učni proces je potekal med 18. julijem in 4. avgustom 2022, med 9. in 18. uro, na prostem in v času vročinskega vala, izjemoma smo pod streho štabnega šotora, terase ali notranje sobice sedli le za delo na računalniku.

V tem času je nastalo 892 posnetkov, večinoma posnetih z digitalnim zrcalno-refleksnim fotoaparatom, med njimi pa tudi 71 posnetkov z dronom z neba in 68 fotografij, posnetih na analogne barvne in črno-bele filme, ki so prihajali iz temnice še vse do pozne jeseni. Vsak od šestnajstih udeležencev in mentorjev je dobil tudi svojo portretno fotografijo, ki sva jo zasnovala v sodelovalnem konceptualnem procesu. V tem smislu gre za moj do sedaj največji fotografski projekt v strnjenem obdobju, ki sem se ga lotila doslej, in h kateremu sem pristopila z uporabo različnih fotografskih tehnik.

Projekt je bil predstavljen tudi v sklopu programa med edicijama trienala umetnosti in okolja Eko (Umetnostna galerija Maribor).

Celoten projekt Naprej k zemlji je sicer trajal dve leti, v prvem letu ga je fotografsko spremljala odlična Jana Jocif.

Prispevke sodelujočih mladih arhitektov in mentorjev lahko odkrijete v reviji Outsider ali na njihovi spletni strani.